Psihologia prezentarilor vizuale

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

Deseori atunci cand esti director de marketing sau vanzari te confrunti cu provocarea a de crea si sustine o prezentare in fata unei audiente. Acest articol nu este despre cum sa susti o prezentare… ci despre importanta elementelor vizuale pe care le poti (si ar trebui) sa le folosesti.

Puterea de persuasiune a prezentarilor a fost pentru prima data cuantificata intr-un studiu din  anul 1986 cand s-a constatat ca prezentatorii care folosesc elemente vizuale sunt cu 43% mai eficienti in a convinge audienta sa faca anumite actiuni decat prezentatorii care nu folosesc elemente vizuale.

Studiul a fost sponsorizat de firma 3M si realizat de Universitatea de Management din Minessota. Iata ce a mai scos la iveala studiul:

– Prezentatorii “mediocri” care au folosit prezentari vizuale au fost perceputi la fel de buni ca si prezentatorii buni dar care nu au folosit elemente vizuale

– Studiul mai arata ca cu cat esti perceput ca fiind un prezentator mai bun, cu atat publicul se asteapta sa folosesti elemente vizuale de inalta calitate

– Culorile sunt cele care ofera o putere atat de mare prezentarilor vizuale. Doar cand elementele vizuale prezentate in alb si negru au fost schimbate cu alte color nivelul de intelegere si amintire creste enorm in randul audientei


Capcane:

Intre 15% si 25% dintre barbati au dificultati in a distinge usor culorile: rosu de verde, maro de verde, violet de albastru. Acest lucru este bine de stiut in special in utilizarea graficelor comparative.

Culorile din “background” – au marea putere de a influenta starea emotionala a audientei si in plus perceptia lor poate sa fie diferita in functie de zona culturala a oamenilor. De exemplu americanii asociaza culoarea verde cu bani, pe cand in alte tari nu exista o asemenea corelatie. In aceasti ordine de idei, culoarea roz in general nu este apreciata ca si culoare potrivita pentru prezentari.

ROSUL – sugereaza in general pasiune, dorinta sau competitivitate. ROSUL de asemenea poate produce un raspuns psihologic in randul publicului si chiar sa creasca usor pulsul si accelereaza respiratia. Unele studii afirma ca rosul incurajeaza un comportament riscant din partea publicului – probabil motivul pentru care culoarea predominanta in Casino-uri este rosul.

ALBASTRUL – racoare, calm si conservator sunt adjectivele cel mai des associate de aceasta culoare. Studiile sugereaza ca albastrul are puterea de a reduce pulsul si respiratia.

VERDELE – se considera ca are puterea de a stimula interactiunea, motiv pentru care trainerii si profesorii care doresc sa genereze discutii in grup, pot folosi cu precadere aceasta culoare.

NEGRU sugereaza finalitatea – in sensul unui eveniment care deja s-a intamplat. De asemenea negrul are puterea de a neutraliza o idee sau o tranzitie. Acesta este si motivul pentru care in filme cand se trece de la o actiune la alta, se foloseste efectul de “fade in black”.

MARO – este culoarea pe care nu o vrei in prezentarile tale de afaceri deoarece se considera ca sugereaza pasivitate si greutatea sarcinilor.

MOV – sugereaza imaturitate si fara importanta, motiv pentru care poti sa uiti si de aceasta culoare ca si background pentru prezentarile tale.

Mai multe despre culorile in prezentari poti afla din cartea: Purpose, Movement, Color: A Strategy for Effective Presentations

Poza

Articol scris de: Andrei Spataru



Raspunde aici

You must be logged in to post a comment.

MARKETING
VANZARI
CONSTRUCTII
INTELLIGENCE
BUSINESS