Constructiile, coruptia si marketingul Romaniei

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

“Nu exista oameni corupti…doar sisteme corupte”.

Sa vedem care sunt sistemele corupte si cum actioneaza ele asupra pietei constructiilor:

  1. De ce au crescut spagile pentru obtinerea autorizatiei de construire

Conform site-ului www.piatadespaga.ro in ultima perioada dinamica valorii spagilor oferite pentru obtinerea autorizatiilor de construire au crescut.

In conditiile in care numarul autorizatiilor de construire s-a redus in prima perioada a anului 2013 cu peste 6%, pare absurd ca oamenilor sa li se “ceara spaga” pentru obtinerea autorizatiei de construire…cand ratiunea ne spune ca trebuie sa incurajam investitiile.

Care este sistemul corupt ?

Romania a reusit “performanta” sa ingreuneze semnificativ procesul de obtinere al unei autorizatii de construire.  Conform Raportul de Competitivitate Globală 2008-2012

Romania a coborat pe locul 129 din 185 în 2012 faţă de locul 88 din 181 ocupat în 2008. Ce inseamna sa scazi in clasament cu 41 de locuri in doar 4 ani?

Obţinerea unui permis de construcţie presupune astăzi 15 etape, 287 de zile şi costă 79,1% din venitul mediu pe locuitor.

2. Care este un alt sistem corupt in piata constructiilor?

Transparenta licitatiilor in sistemul public.

Creste probabilitatea fraudelor la licitatii prin decizia guvernului:

De la 1 iulie, guvernul dubleaza pragul pentru achizitiile publice fara licitatie

Creşterea sumelor maxime până la care autorităţile locale pot atribui contracte fără licitaţie a fost propusă de trei deputaţi USL, iar Guvernul Ponta susţine noile modificări.

Modificarea fusese propusa initial de guvernul Boc, pe urma initiativa a trecut la trei deputati USL sustinuti de guvernul Ponta.

Aceştia au stabilit de principiu ca pragul pentru achiziţii publice directe să fie majorat de la 15.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro pentru lucrări, respectiv la 30.000 pentru produse şi servicii. Modificarea va intra in vigoare de la 1 iulie.

Asadar, acum pentru realizarea de lucrari de constructii cu valori sub 100 000 euro nu vor mai fi organizate licitatii. Asta inseamna o data in plus reducerea transparentei si implicit incurajarea oferirii de spaga.

3. Care este cel de-al treilea sistem corupt…care permite frauda la licitatiile cu sume de peste 100 000 euro?

Simplu…castigi licitatia la “pretul cel mai mic” si apoi cresti valoarea sumelor incasate prin semnarea de acte aditionale pentru costuri si lucrari suplimentare. Legea achizitiilor publice permite ca pretul initial al unei lucrari atribuite prin sistemul achizitiilor sa poata creste cu 50% peste nivelul celui licitat. Practic, prin asa-numitele “contracte aditionale” care sunt trecute apoi in contul contractului de achizitie semnat initial, pretul lucrarii de constructie poate creste cu 50%

Atunci cand vrei sa-ti promovezi tara, ce fel de imagine vrei sa proiectezi incat nivelul de trai al cetatenilor tai sa creasca, investitiile si turistii sa nu te ocoleasca?

Exista o stransa legatura intre nivelul de trai al cetatenilor si nivelul de coruptie al tarii. Iata cum sta Romania, conform celui mai recent studiu la nivel global:

 

Si ce este de facut?

Cu cat creste nivelul de transparenta intr-o organizatie, tara…cu atat creste sansa ca scaredera coruptiei sa se intample mai rapid.

Te incurajam sa te implici sau chiar sa inventezi sisteme care aduc transparenta in piata.

Noi am inventat www.santiereonline.ro si www.raportuldeinvestitii.ro pentru a aduce transparenta in piata constructiilor.

www.piatadespaga.ro aduce o imagine clara privind nivelul spagilor din tara. Participa si tu!

www.antitepari.ro este locul unde firmele se pot informa de firmele cu potential mare de risc

http://undelucram.ro – este site-ul pe care il verifici inainte sa te duci la interviu la firma respectiva

Tu ce sisteme care aduc transparenta in societatea noastra cunosti? Te rugam comenteaza si astfel poti contribui la scaderea coruptiei din Romania.



Raspunde aici

You must be logged in to post a comment.

MARKETING
VANZARI
CONSTRUCTII
INTELLIGENCE
BUSINESS