Cat se da mita in constructii?

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

Pe scurt, valoarea mitei oferite este de 10% din valoarea contractului sau 34% din profit.

Cine primeste mita?

Mita a fost promisă sau oferită cel mai adesea funcţionarilor publici sau angajaţilor din companiile deţinute sau controlate de stat (27%), oficialilor vamali (11%), celor din sănătate (7%) şi celor din domeniul apărării (6%).

Cum a fost descoperita mita?

Situaţiile de mită au fost aduse în atenţia autorităţilor de către compania sau cei cărora li s-a cerut mita, în unul din trei cazuri, iar în 13% dintre ele s-au sesizat autorităţile. Şi tot în 13% din cazuri situaţiile de mită au ajuns în atenţia instituţiilor judiciare din întâmplare, în contextul unui schimb de informaţii şi asistenţă legală între ţări. Presa nu pare să aibă un rol, doar în 5% din cazuri anchetele media au scos la iveală cazuri de mită internaţională.Companiile implicate au descoperit cazurile de mită în timpul unor misiuni de audit intern (31%) sau în pregătirea unor operaţiuni de fuziuni şi achiziţii (28%).

Ce au patit cei implicati in dosarele de mituire?
Doar 80 de persoane care au fost implicate în cele peste 400 de cazuri de mită analizate au ajuns în închisoare, dintre care 38 au primit închisoare cu suspendare, iar cel mai aspru pedepsit a fost la 13 ani de privare de libertate.

Altfel, sancţiunile au fost prin amenzi impuse companiilor sau indivizilor – 261 de cazuri – , iar cea mai mare amendă a fost de 1,8 miliarde de euro. În cazul unei persoane, cea mai mare amendă plătită a fost de 140 de milioane de euro.

Altfel, 69% dintre cazuri au fost soluţionate prin înţelegeri.

Cine a facut studiul?

OECD a publicat un raport privind darea de mita în străinătate în scopuri de afaceri (foreign bribery cases), după ce a analizat 427 de cazuri din 1999 şi până în acest an.

Cele mai frecvente cazuri, două treimi dintre cele studiate, sunt în patru sectoare: extractiv (19%), construcţii (15%), transporturi şi depozitare (15%) şi în domeniul informaţiilor şi comunicării (10%)

Cum sa prinzi lucrari de constructii fara sa dai mita?

Simplu. Te abonezi la www.raportuldeinvestitii.ro si ofertezi la santiere private sau publice…si sigur ai de unde alege. 40% din santierele publicate de IBC Focus au nevoie de diverse oferte de pret. Testeaza gratuit aici.

Vrei baze de date cu cei mai activi constructori, arhitecti si proiectanti? Fa un test gratuit aici


Raspunde aici

You must be logged in to post a comment.

MARKETING
VANZARI
CONSTRUCTII
INTELLIGENCE
BUSINESS