ARHITECTURA ROMANEASCA LA EXPORT

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

Una din marile probleme ale arhitectilor este faptul ca tariful orar practicat pentru clientii din Romania este mic sau foarte mic.

In Romania sunt peste 6000 de arhitecti cu drept de semnatura, iar preturile din piata variaza de la 5-7 euro/mp pana la preturi de 20-40 euro/mp, dar si peste, in functie de experienta arhitectilor si complexitatea proiectului. In strainatate preturile sunt semnificativ mai mari.

Se pare ca firmele de arhitectura au gasit o posibila solutie. Clientii din strainatate sau externalizarea unor lucrari din strainatate spre Romania plaseaza aceasta nisa pe locul 4 in clasamentul exporturilor romanesti la categoria servicii. Afla 100 de firme de top in proiectare din Romania care invart sume uriase de bani.

Datele BNR arata faptul ca Romania a exportat servicii in valoare de 10,3 miliarde de euro si a importat servicii de 7,74 miliarde de euro, de unde rezulta ca balanta comerciala la servicii a inregistrat un excedent de 2,58 miliarde de euro.

Tipul de servicii exportate Valoarea serviciilor exportate (mil.euro) Ponderea in total servicii exportate
Transport

3644

35,3

Servicii informatice

1434

13,9

Turism

1225

11,9

Servicii juridice, consultanta contabila si manageriala

844

8,2

Servicii de arhitectura, inginerie si alte servicii tehnice

651

6,3

Servicii de Publicitate, marketing si sondare a pietii

499

4,8

Astfel, serviciile de arhitectura exportate anul trecut au fost de peste 650 milioane euro si au reprezentat 6,3% din totalul serviciilor exportate de Romania.

Ziarul Financiar afirma intr-un articol din data de 6 august 2014 ca “Deocamdata nu exista un clasament public al celor mai mari exportatori de servicii.”

Totusi, IBC Focus realizeaza de ani buni de zile Anuarul 100 Firme de TOP in Proiectare de Constructii care include si un studiu calitativ bazat pe interviuri purtate cu cei mai puternici 100 jucatori din piata de Arhitectura. In acest studiu calitativ sunt surprinse mai multe probleme si provocari ale arhitectilor romani. Profita de promotia early bird si achizitioneaza editia 2014 a acestui studiu aici.

Credeai ca cea mai mare baza de date cu santiere este scumpa? Vezi cu ochii tai


Raspunde aici

You must be logged in to post a comment.

MARKETING
VANZARI
CONSTRUCTII
INTELLIGENCE
BUSINESS